Ketchup i skapandet – Kulturgryning 8

Skalla-Grim skriver

—Om ketchup—

Bengt Tomas målar

–Akvarell “Fråga 1”—

Salvador diktar

—Om kryddad tomatsås—


Skalla-Grim skriver om ketchup

Om ketchup

Ketchup och kultur hör samman, inte bara för att kulturutövare tycker om korv, utan också för vad ketchup är.

Uppkomst

När jag undervisade i matematisk statistik på högskolan mötte jag ofta utländska forskare.
    En dag bjöd jag hem en amerikan, Mick. Vi pratade om hans undersökningar och mitt ämne, och jag visade honom mina målningar och mina skrivna verk trots att han inte förstod svenska. Han trugade i mig öl, Budweiser, som han haft med sig i en papperspåse, och klappade mig i ryggen och sa “great” och “super” hela dagen. Amatörkonstnärer tar lätt till sig när någon berömmer hans verk.
    På kvällen bjöd jag på räksmörgås, ekologiska räkor, lokala sprättägg och en hemvispad majonnäs. Jag bad Mick ta för sig, men han såg förvånad ut.
    “Ja”, undrade jag.
    “Det finns ingen ketchup till räksmörgåsen”, sa han.
    Det var då jag insåg betydelsen av ketchup i ett konstverk.

Estetisk ketchup

En universalsås passar till varje maträtt. Styrkan med såsen är att den ingår i alla rätter, den fogar samman allt jag sätter mina bestick i till en sammanhängande helhet. Sammanhang är viktigt för att ge tillvaron mening.
    Om det ska finnas en tanke bakom konstverk så måste de hänga samman. Varje skrivet eller målat verk ska innehålla ett element som återfinns i konstnärens alla alster.
    Det finns ett starkt behov av universalsås i kulturens alla tillagade rätter, en estetisk ketchup.

Mitt val

Jag sökte efter en kryddad piff på alla mina skapade verk, men fann motsatsen. Ketchup är röd, min tillsats är färglös. Jag tillför helt enkelt ett tomrum till mina alster. Den totala avsaknaden av krydda i en punkt stegrar smaken i omgivningen trots att jag inte kryddat mer. Kontrasten mellan den smaklösa universalsåsen och det alldagliga frammanar feststämning

Tack

Jag bockar för Mick, och hans smak för ketchup. Om böjelsen är amerikansk så tackar jag USA. Ni har fått mig att höja konstens smak vid tillagningen.

 
Wikipedia om sjukdom
 


Bengt Tomas målar ketchup

 

Bild “Kärleken 4”


 

Fråga 1 

Är färgen bildens kryddade sås?

Besök Bengt Tomas på google+


 

Salvador diktar om ketchup

Ketchup


Tomater,lossade
och krossade
till röra
kan man enkelt göra
om man har receptet.
Konceptet
ketchup uppå vursten,
mat för fursten
och gemene man.
Det var väl Heinz som vann?

 

Vad gör Aristoteles i poesin

Besök Salvador på poeter.se

Poeten Salvador