Dikten Pardans 6 flög ut ur Poeten Salvador

Dikten

Dikten Pardans 6 träffar en läsare, och vi hälsar.

När fysikens formler nöttes
möttes
vi en evighetssekund,
en stund
då det sa klick
och dansen plötsligt gick.
Vi tog väl första klivet
ut i livet
vid varandras sida,
aldrig mera lida,
bara vara
två som ett
utan möda, utan svett.

*
Dikten uppläst

Logotype för Poeten Salvador
-Liten Poetik-

Kommentar till dikten Pardans 6

Bodil Malmsten: Du är ingenjör?
Poeten Salvador: Ja.
Bodil Malmsten: Vad vet en tekniker om kärlek?
Poeten Salvador: Tekniken.

*

Om dikter

Dikten Pardans 6

När vi bläddrar i och läser en poesisamling, så ser vi att en dikt kan handla om vilket ämne som helst. Men kärlek är ett omtyckt och ofta använt område att avbilda litterärt och lyriskt. Även om vi tar en tydlig risk genom att skriva en dikt om kärlek och ömma känslor, så står Poeten Salvador beredd. Att ta den risken och våga ger skrivandet mening. Och versens banalitet vägs som bärbar, om bara skribenten lever sig in i och tar skrivandet på allvar.

Diktens form

När vi skriver dikter så väljer vi olika form som innehållet uttrycks i , Då delar vi in dem i de tre olika klasserna bundna och schematiska samt fria verser. Eftersom vi gör bunden vers just bunden som namnet säger, så skriver vi den enligt förutbestämda regler. Schematisk vers däremot styr oss bara med regler i längre eller kortare avsnitt. I motsats anpassar vi inte alls fri vers till en förutbestämd form. Även om fri vers ger oss stor möjlighet att utforma innehållet som vi vill,så kan den bundna versen ge skribenten en känsla av oberoende. För att lära sig skriva fri vers är den bundna formen en väg att öva. Då tränar vi så att känslan för ord och rytm vaknar. Därmed kan vi sedan utnyttja poesins musikaliska kvaliteter.

Diktens innehåll

Versernas innehåll spänner över allt från rena fantasier över dröm till verklighet. Vidare utgår de ofta från en upplevd känsla. Men källan kan också vara en tanke som poeten tänkt eller grubblat på, eller som kommer utifrån. Även andliga upplevelser kan vi föra över till skriven form.

Dikters popularitet

Förr var författaren en upphöjd person, som satt avskild och spanade från ett utsiktstorn. Sedan spred hen vad hen sett till läsekretsen. I dag skriver alla som vill och har lust. Så vi diktar texter och sprider i stora mängder på internet och dess sajter. De flesta av oss som skriver kallar oss poeter på fritiden. Vi skapar alltså verser för nöje, eller som terapi för att utvecklas. En populär sida nu heter poeter.se, men det finns flera som publicerar vad vi åstadkommer med papper och penna.

Salvador diktar Pardans 6