Köpcentrum är en dikt utifrån Bodil Malmstens verk

Dikten i Bodil Malmstens anda

Bodil Malmsten lever 12

Köpcentrum

Gallerian
kräver takt och ton,
sparkar du med skon
vid kassan…
Nu kommer kontrollanten
kallad dit av tanten
som just betalat slanten
före dig i kön.
Ljudligt stön
när kontrollanten slår
tanten spår
att du blir utesluten
kastas ur affären
leendet på tvären.
Tanten hoppas
att du stoppas
när det shoppas.
Hur skulle det se ut
om alla gjorde vad de ville?

*
Dikten uppläst

Logotype för Poeten Salvador

*

Några ord om dikten Köpcentrum

Ibland skrev poeten och författaren Bodil Malmsten om livet i en galleria, och dikten Köpcentrum i hennes anda tar upp ämnet men med lutning åt kritik

Några ord om Bodil Malmsten

Bodil Malmsten var egentligen poet från allra första början i sin omtalade litterära gärning. Hon gick såsmåningom över till att skapa och författa romaner. Men hon var också inblandad i det kulturella livet på andra sätt.

Hennes uppväxt

Hon var född i lilla Bjärme i Jämtland, men föräldrarna skildes tidigt, så Bodil växte upp tillsammans med en ensamstående mamma och en syster. Eftersom mamman måste flytta för arbetets skull bodde Bodil hos morföräldrarna en tid, men flyttade sedan till Vällingby.

Hennes utbildning

Att hon var målande konstnär är inte lika bekant som hennes författargärning. Hon hade i alla fall en formell utbildning konst och artistiskt skapande. Konsten var således hennes väg in i det kulturella arbetet, så utbildningen på 1960-talet introducerade henne utöver konst också i det kulturella skapandets metoder.

In i skrivandet

Bodil Malmstendebuterade med en barnbok, Ludvig åker. Hon skrev den tillsammans med Peter Csihar. Efter det publicerade hon diktböcker. Eftersom poeter ofta finns i marginalen dröjde det större genombrottet för den allmänna publiken. Det kom i alla fall med boken “Damen det brinner! Sedan följde fler lyrikböcker, men hon författade också pjäser till olika stockholmsteatrar.

Skrivandet utvecklas

Hon svängde helt om och istället för lyrik gav hon ut en roman, “Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån”. Hon gav ut fler prosaskrifter efter det, även i novellform.

Tiden i Frankrike

Bodil Malmsten flyttade till Frankrike, där hon fortsatte sitt skrivande. Publicerandet då ledde till ett andra publikt genombrott. Hon skrev också en välbesökt blogg på internett, bloggen gav hon senare ut som pappersbok. Såsmåningom ledde praktiska problem med livet i Frankrike till att hon flyttade tillbaks till Sverige.

Hemma igen

Här gav hon ut handledningen “Så gör jag” där hon diskuterar skrivandets praktik. Efter en tid upptäckte man att hon led av cancer. Hon skrev om sjukdomen i sin blogg och i en lyrikbok. Cancern tog sedan hennes liv i Stockholm 2016.

Text om PROJEKTET Moderna klassiker som dikten ingår i

Till Wikipedia om Bodil Malmsten

Salvador diktar Köpcentrum