Kulturen – Gryning i Alvesta

Banner för rubrik

Kulturen på den svenska landsbygden

Kulturen på svenska landsbygden

Hur verkar kulturen i en typisk tätort på landsbygden? Det småländska Alvesta är ett exempel.

Kommunen

Alvesta kommun har anställda som arbetar med kultur. Det kommunala driver flera bibliotek, i centralorten Alvesta bibliotek.
   Biblioteket har utöver det traditionella utbudet med böcker, tidningar och tidskrifter dessa på internet. Man lånar ut musik och film. Här finns utrymmen för utställningar. Man driver bokcirkelverksamhet, arrangerar sagostunder för barn och föreläsningar för vuxna.
   Alvesta kommun driver en utställningshall i järnvägsstationen och utställningarna besöks av båds ortsbor och pausande järnvägsresenärer.

Kulturens hus

Kulturens hus
Biblioteket är inrymt i Kulturens hus (Folkets hus). Här finns också en modernt utrustad biosalong som visar traditionell bio men också cafébio på dagtid. Salongen har en teaterscen där Alvesta Teaterförening arrangerar föreställningar. I huset finns en konsthall där Alvesta Allmänna Konstförening aktivt bjuder på utställningar.

Tyrolen

Strax söder om Alvesta ligger den traditionstyngda nöjesparken Tyrolen. Idag arrangeras koncerter inom alla genrer musik, allt från världsmusik till hårdrock har plats på scenen. Också kända artister uppträder här. Så har riksbekanta Sofia Karlsson deltagit i en visafton..

Hjärtenholm

Hjärtenholms lantbruksmuseum samlar kunskap om böndernas liv. Eftersom de flesta svenskar härstammar från bönder är lantbrukarnas kultur en nyckel till förståelse av våra liv.

Konst

I Alvesta fanns länge förutom konstföreningen Galleri Småland som med stor kunnighet visade både klassisk och modern konst. Galleriet var välkänt, men tyvärr tvingade Coronan verksamheten att stänga. Den sista utställningen skedde därför under 2022

Galleri-Smaland-2022-03-27-3

Bild 1 av 5

Litteratur

Hjärta för boken
Behovet av böcker tillfredsställs av Alvesta Bok & Papper. Det som inte finns i lager kan man enkelt beställa.
   I anslutning till kommunens utställningshall finns Antikvariatet Bokpälan.

Musik

Föreningen Jazz & Blues bjuder in till koncerter av hög kvalitét på No. 6. Föreningen har utsetts till Årets Jazzklubb i Sverige.
   Kören Rösträtt samlar en bred publik vid sina framträdanden.
   Det årligt återkommande arrangemanget Örongodis drar flera fyllda hus.

Foto

Den fotointresserade erbjuds hjälp av Estvalls Foto. Man fotograferar även på uppdrag.

Bildning

Utveckling i kulturen
Ungdomar har möjlighet att lära sig kulturens grepp i Musikskolan. För vuxna drivs studiecirkelverksamhet. Så erbjuder Vuxenskolan en cirkel i poesi. Hembygdsföreningen samlar kunskap om bygdens kulturhistoria.

Fester

Alvesta arrangerar varje år en Våryra med marknadskaraktär och artistuppträdanden. En idé är att i denna arrangera en kulturyra.
   På hösten anordnas Alvesta Folkfest med uppträdanden av artister med både svenska och utländska rötter.

Utövare

En av Sveriges största författare, Vilhelm Moberg, bodde en tid i Alvesta där han verkade som tidningsjournalist.
   Konsten hade en framträdande företrädare i Sven Joann.
   I musiklivet idag märks den kända jazzsångerskan Linda Pettersson.

Poeten Salvador kämpar med pensel och vässad penna