Om mig

Min livsresa

Illustration av text om mig

Några ord om mig

Ett par rader

Om mig i stort

Från födelsen i marskylan 1956 i Dalarnas residensstad Falun har min livsresa gått söderut till kommunikationscentrumet Alvesta i Småland. Jag kan inte skapa utan att vara trygg, så Alvesta med sin blandning av bondby och stad, och sina starka sociala nätverk är en bra plats för skapandet. Här har jag lugnet och ron för att kunna skriva prosa och dikt, och måla med akvarellfärger och pastellkritor.

Teknik kontra poesi

Utbildning

Idag kräver alla arbeten utbildning. Mina formella kunskaper fick jag på Linköpings Tekniska Högskola. Från den naturvetenskapliga linjen på Zimmermanska gymnasiet i Västerås gick livsresan till ingenjörsaspirantens lilla studerkammare i Östergötlands residensstad. Den teknikstuderande studentens tillvaro kantas av fester, jag lyckades lotsa mig fram till att klara kraven på Y-linjen, och specialiserade mig på tillämpad matematik. Inom matematiken har jag lätt för matematisk statistik.

Vändning

Med utbildningsbeviset i handen lockade framtiden, man kunde säga om mig att jag kunde, jag arbetade en tid på ASEA i Västerås. Det var en tid med utsikter att få syssla med intressanta uppgifter inom dataområdet. Då kantrade den lilla roddbåten. Jag tvingades gå i närkamp med min barndom och mina problem. Jag hamnade i terapi. Den gav förutom lösningar ett behov att uttrycka mig, och jag började skriva och måla, och uppmuntrades att fortsätta. Jag skaffade nya kunskaper inom de nya områdena. En kurs i akvarellmålning på TBV i Alvesta. En kurs i konsten att skriva på Högskolan i Växjö (Linneúniversitetet).

Teknik kontra poesi

In i skapandet

Det kreativa behovet drog mig in i en virvel. Redan som ingenjör tvingades jag till kreativitet. Att programmera datorer kräver förmåga att lösa problem och få nya tankar. Att skriva och måla sköt skapandet i förgrunden. Där ingenjören behöver det kreativa för att lösa tekniska problem har skapandet blivit själva kärnan i skrivarens och målarens sysslor.
   Jag är i första hand poet, jag kallar mig Poeten Salvador. Poesi uppstår när det skapade verkets mening är verket självt. Poesin kan uttryckas i många olika former. Förutom den direkta insatsen av Salvador verkar jag som författaren Skalla-Grim och konstnären Bengt Tomas. Poesi är att smälta samman ord, bild och musik till en levande enhet, ett uttryck för hela berättelsen om mig.

Poeten Salvador kämpar med pensel och vässad penna