PROJEKTET Nils Ferlin av Poeten Salvador

Inledning

PROJEKTET Nils Ferlin och varför det kom till stånd

Gnistan

Mål

Jag vill skriva och publicera några dikter i Nils Ferlins anda. Verserna publiceras i följetongsform och en ny dikt visas varje vecka.

Ferlins betydelse

Nils Ferlin betyder mycket för mig, och är en nyckel till mitt eget skrivande. Att leva sig in i honom låser upp mitt eget sätt att skapa poesi. Jag vill försöka. Målet är alltså att nå hans känslo-, tanke- och viljeliv, inte att kopiera hans sätt att skriva.

Om Nils Ferlin

Levnadslopp

Ferlin föddes i Karlstad i Värmland 1898 och dog 1961. Han var aktiv som författare från början av 1930-talet till början av 1960-talet

Studier

När hans far dog beslöt mamman att stanna kvar i den dåvarande hemstaden Filipstad. Nils hade god skolutbildning, efter realexamen fick han kortvariga anställningar. Efter värnplikten började han på teaterskola i Stockholm. Där började han läsa Dan Anderssons poesi. Efter utbildningen flyttade han tillbaks till Filipstad och drev teater med revyer som innehöll egna schlagertexter.

Debut

Den första diktsamlingen, En dödsdansares visor kom ut 1930. 1936 dog hans mor, ett trauma som avspeglats i hans verk.

Ordning i tillvaron

Nils Ferlin är kanske den mest kände av Klarabohemerna. När han mötte Henny Lönnqvist avslutade han bohemlivet, paret bosatte sig i Penningby och Nils liv tog en hälsosammare riktning.

Belöningar

Han mottog priser för sin diktning, Gustaf Frödings stipendium, De Nios Stora Pris och Bellmanpriset, men framgångarna hade en skuggsida i envisa depressioner.

De sista åren

De sista åren tillbringade han i ohälsa på sjukhus.

PROJEKTET Nils Ferlin

En lärares förmedling

På högstadiet på Persboskolan i Skultuna hade jag en lärare i svenska som hette Sture Gunell. Han berättade om hur stor Nils Ferlin var och den känslige tonåringen kastades in i en känslokarusell. Läraren geniförklarade Ferlin för hans dikt Evolution som i några få ord innehöll hela världens historia.

Mina texter

När jag själv läst Ferlin kom jag att beundra enkelheten trots att dikterna samtidigt är komplicerade. Hans rim är naturliga och alltid osökta, en poet ska kunna rimma även om hen inte använder det, rim tillhör yrkets grundläggande hantverkskunnande. Ferlins rytm är utsökt musikalisk. Han är en fulländad poet. Och denna mästare har jag försökt avbilda i PROJEKTET Nils Ferlin.

Poeten Salvador kämpar med pensel och vässad penna