Orka torka när poeten saknar uppslag- Kulturgryning 14


Orka torka! Poeten saknar uppslag


 


Innehåll:

Skalla-Grim skriver:

—Torka – inga idéer—

Bengt Tomas målar:

—Akvarell “Vecka 4″—

Salvador diktar:

—Orka torka?—


 

Skalla-Grim skriver

Torka – inga idéer

Skrivkramp lär vara författarens värsta mardröm, men skapandet kan skakas av andra åkommor. Min stora skräck är idétorka.

Idéernas ursprung

Idéerna kommer ur inspiration, inspiration är besläktat med inandning. Att andas är släkt med andlig. Att få idéer är alltså en i grunden andlig upplevelse.
   Konstnärens motiv kan vara en andlig varelse, att andas i resonans med denna är idéskapandets mekanism.

Idétorkans orsaker

Åtminstone de flesta problem beror på ångest. Ångest är stark ihållande rädsla. Den långvariga skräcken blockerar intaget av idéer, men vari rädslan består är unikt för varje person. Det krävs en noggrann detektivundersökning för att finna orsaken till sin brist på uppslag.

Utredningen av orsaken

En utredning av skapandets torka bedrivs lättast genom samtal. Terapi är ett exempel, men fastklängandet vid värderingen av terapi som något nästan frälsande är starkt överdriven. Samtalspartnern behöver inte vara terapeut, det räcker med en person som har erfarenhet av problemet och som den lidande konstnären har bra anknytning till. Det är kontakten som räknas.

Samtalets funktion

Den bekymrade konstutövaren kan samtala och bli medveten om roten till torka. Att vara medveten är lösningen. Kemins princip lika löser lika verkar. Den som är medveten om orsaken löser upp det medvetande som problemet är laddat med.

Samtal med sig själv

Det är inte nödvändigt att prata med en annan person. Konstnären har ett Jag och ett Du och kan resonera med sig själv. Det kan dock krävas mycket erfarenhet och fantasi för att lokalisera problemets ursprung. Det är viktigt, oavsett om man tar hjälp av andra eller agerar själv, att bli medveten om roten till idéernas torka.


Bengt Tomas målar

 

Akvarell “Vecka 4”

20151207_113224-1_20151228193244727

Ett uppslag – ingen torka

Besök Bengt Tomas på google+


Salvador diktar
 

Orka torka?

.

Du ler,
men jag kan ju inte mer.
Mår så illa.
Vill ju trilla
kull.
Kolla skallen,
hålla pallen
när jag sitter.
Hulkar tyst och gapar,
den som inte skapar

Dikten uppläst

 

Besök Salvador på poeter.se

Poeten Salvador!