Den nya kulturen – Kulturgryning 73

Banner för rubrik

En levande kultur

Symbol för den nya kulturen

Den nya kulturen måste födas och ersätta den gamla, men vad innebär den?

Innehåll:

Skalla-Grim      skriver

Skalla-Grim skriver

• Tankar och förslag •

Gå till artikel

Gräns under till vänsterGräns under till höger

Bengt Tomas målar

BengtTomas målar

• Akvarell “Plan 2″ •

Gå till bild

Gräns under till vänsterGräns under till höger

Salvador diktar

Salvador diktar

• Konstens aspekter •

Gå till dikt




Skalla-Grim skriver


Rubrikmarkör Tankar och förslag

Den gamla kulturen styrs med alla sina negativa följder av en stark och envis dödsdrift, så den vill utplåna sig själv. Bara människan har en kultur, så kultur är ett tecken på mänsklighet. Eftersom det fungerande samhället bör styras av just mänsklighet är kulturen utvecklingens själva plogbill. Den gamla kulturen måste somna in, den nya kulturen måste födas, men hur bör den se ut?

Människan

Människan styrs obönhörligt av sina drifter. Den mest grundläggande driften är att överleva. Där existensen är garanterad vill hon utvecklas. Liv strävar att förändras och förbättras. Det slutliga målet är balans.

Den nya kulturen utåt

Eftersom bara människan har kultur är den en bild av människan själv. Den uttrycker det mest mänskliga som just är driften till överlevnad, utveckling och balans. Driften uttrycks på utsidan av den nya kulturen, och är en utsirad bild av liv. Dödsdriften i det gamla systemet har bytts ut mot en livsdrift i det nya. Kulturen kan gå i fronten och andas in liv i det som har förstenats och stelnat.

Den nya kulturen inåt

I vilken riktning utvecklas vi av våra tankar och känslor? Den som känner glädje strävar utt utvecklas mot sina positive mål. Positiva känslor är ett tecken på en rörelse mot önskvärda mål. Kärlek är en stark kraft med en aspekt av känsla. Om set finns kärlek och glädje på insidan är grunden för kulturen så utvecklas säkert den i rätt riktning.

Samhället

Det västerländska samhälle styrs av pengabegär och en fixering vid sex. Begären är så snedvridna att de är sjuka. Visst är både pengar och sex nödvändiga, men fixeringar är inte önskvärda. För att bota sjukdomen behöver läkarna skriva ut recept. På det står det att aggressiviteten som nu kommer först ska bytas ut mot kärlek. Det står att österlandet ska ha initiativet och ta över ledningen av världen. Inte minst står det antecknat på receptet att eran med mannens dominans ska ta slut. Ett bättre samhälle bildas om kvinnan får gå före mannen.




Uppåtpil




Skalla-Grim skriver


Rubrikmarkör Akvarell “Plan 2”

Akvarell Plan 2 av Bengt Tomas


Bilder kan leda mot den nya kulturen


Länkar:

Till Galleri Bengt Tomas

Knapp till Nya bildarkivet



Uppåtpil




Salvador diktar

– Poesi från Alvesta

Rubrikmarkör Konstens aspekter

Ja,
vi säger till
och vill
ha en bra
kultur
med sång i dur.
Det nya
är det krya,
det gamla
måste ramla
kull.
Full
av tro
vill jag bo
i glädjerus
i kulturens nya hus.


Dikten uppläst




Uppåtpil






Poeten Salvador blickar mot den nya kulturen

Några rader om mig