Sofia Karlsson Guitar Stories noga genomlyssnad

Skalla-Grim ser mot framtiden

Sofia Karlsson Guitar Stories istället för en kväll framför TV:n

Artikel

Eftersom jag hade väntat länge på en ny inspelning av sångerskan Sofia Karlsson var jag förväntansfull och otålig. Därför kastade jag mig över Guitar Stories med glupande apti utan att tvekat när den kom. Den långa väntan byttes i lycka på grund av artistens obändliga strävan att alltid utveckla sig.

Det första intrycket

Vid den första lyssningen av skivan skrev jag ner några noteringar. Därför står det på mitt papper med stora bokstäver, att sången är mer koncentrerad nu. Följaktligen har den mer substans och är tätare än tidigare. Dessutom framför musikanterna musiken med en självklar kraft. Tidigare har sångerskan mer hanterat energi , och mer sysslat med balansen mellan rörelse och vilja. Jag blev också överraskad, jag kände en behaglig resonans med de djupa tonerna i styckena.

Efter flera lyssningar

Även om kraften i musiken är ny för mig, så anläggs den skickligt och distinkt. Därför smälter det nya in naturligt med det som varit Sofia Karlsson tidigare.

Förr har jag blivit arg på henne när hon “porlat” med koloraturteknik. Hon dekorerar flödet av rena toner genom att låta dem vibrera. Nu har jag insett att ilska och kärlek är varandras motsatser, och att de alltid uppträder som par. Därför är den ilska hon framkallat samtidigt hennes sätt att sjunga ut sin kärlek.

Känslorna

Eftersom sångerskan har ett leende utan skyddsnät, så är glädje hennes naturliga tillstånd. Men känslor uppträder som motsatser. Därför finns en underliggande sorg i hennes musik, och särskilt i Sofia Karlsson Guitar Stories. Men glädjen dominerar över sorgen, så att den gör djupet i det mörka lätt att uppleva och uppskatta.

Framtiden efter Sofia Karlsson Guitar Stories

Skivan är ett skickligt och personligt verk, och pekar alltså på de sidor som Sofia Karlsson kommer att utveckla.

Resonansen i de djupa tonerna är perfekt, men när tonen blir lång uppträder en ångestimpuls. Därför är bastonerna ofta lite kortare. Vi förstår alltså att sångerskan kommer att göra dem längre.

Kärlek och vrede är varandras motsatser, och uppträder som par. Musiken här strålar kärlek, men saknar stråk av underliggande vrede. Kommer Sofia Karlsson att gestalta ilska? Eftersom hon sjunger med hjärtat, så kan vi gissa att det är rent. Därför är det fritt från aggressivitet, så att vi även i framtiden får njuta av musik utan det hårda.

Vad är kultur, på Wikipedia
Till mer kultur av Skalla-Grim

Skalla-Grims tankar om grunderna i kulturen

Skalla-Grim skriver om Sofia Karlsson Guitar Stories