Ej av denna värld tolkar Dan Andersson

Dikten i Dan Anderssons anda

Dan Andersson 1

Ej av denna värld

Ej av denna jorden
vorden
sliter han på håll
i himlens fåll.
Bortom mörka skogar
plägar plogar
brytaå
nyfödd yta,
bakom sorg och pina
hör han vina
varma vindar,
hur de lindar
svarta tankar
ikring molnens bankar.
Ej i denna världen
har han klivit,
blivit
ett på färden
genom skyn
med dyn
i bottenlösa myren.
Gåvan,
stjärnan ovan
lär
vart färden bär.
*

Dikten uppläst

Logotype för Poeten Salvador

*

Några ord om dikten Ej av denna värld

Poeten Dan Andersson skrev den välkända dikten och sången Omkring tiggarn från Luossa. Eftersom Poeten Salvador fastnade för den, så har han riktat sin vers Ej av denna världen direkt till sin förebild. Dikten är även rimmad för att anknyta till sin berömda förlaga

Några ord om Dan Andersson

Uppväxt

Poeten Dan Andersson, som egentligen hette Daniel, föddes 1888 i trakterna av Ludvika i Dalarna. Han bodde i finnmarkerna, därför var uppväxten ganska fattig. Trots det lärde han sig läsa tidigt, och fick en fiol för det kroppsarbete som startade redan i unga år. Fiolen är kanske ursprunget till musikaliteten i hans verser.

I ungdomen reste han också till släkten i USA, men återvände.

Han debuterade redan vid fjorton års ålder, och publicerade det första i en serie brevkort i Bergslagsposten.

Utveckling

När han studerade vid Brunnsviks folkhögskola, så började han skriva med en allvarligare inriktning. Det är för att han utgår från sitt eget liv, som dikterna ofta handlar om den slitsamma tillvaron i vildmarken. Det finns också en underliggande sorg i texterna. Det kan vara orsaken till att hans verk är så folkligt populära. Eftersom hans dikter är musikaliska, så har många tonsatt dem, och de sjungs ofta och allmänt än idag.. Bland annat är den friska sångerskan Sofia Karlsson en av uttolkarna.

Dan Andersson medverkade även i pressen med artiklar. Dessutom översatte han utländsk litteratur.

Olyckan

Dan Anderssons dödsfall är ett av de mest kända i Sverige. Han förgiftades efter att hotellet där han bodde i Klarakvarteren i Stockholm hade rökt mot vägglöss. Fast känslorna är dubbla kan vi fråga om det var den sensationella olyckan som satte. allmänt fokus på hans diktande. Han ligger begraven i Ludvika.

Text om PROJEKTET Kända poeter som dikten ingår i

Till Wikipedia om Dan Andersson

Salvador diktar Ej av denna värld