Vandra är ordet som driver denna rimmade dikt

 • Dikten i Dan Anderssons anda

  Dan Andersson 12

  Vandra

  De dystra män
  drar ut igen
  bort från sina plogar
  ut i mörka skogar.
  Dold av kylig skugga
  får den magre tugga
  fattigdomens föda
  mitt i slit och möda.
  Först på domens dag
  släpper armodet sitt tag
  och vi flyger i ett rus
  upp mot himlens ljus.

  *
  Dikten uppläst

  Logotype för Poeten Salvador

  *

  Några ord om dikten Vandra

  Eftersom jag ser en inre bild av hur poeten och vildmarkssonen Dan Andersson vandrar ensam i djupa och mörka skogar så är det roten till titeln på dikten Vandra

  Några ord om Dan Andersson

  Uppväxt

  Poeten Dan Andersson, som egentligen hette Daniel, föddes 1888 i trakterna av Ludvika i Dalarna. Han bodde i finnmarkerna, därför var uppväxten ganska fattig. Trots det lärde han sig läsa tidigt, och fick en fiol för det kroppsarbete som startade redan i unga år. Fiolen är kanske ursprunget till musikaliteten i hans verser.

  I ungdomen reste han också till släkten i USA, men återvände.

  Han debuterade redan vid fjorton års ålder, och publicerade det första i en serie brevkort i Bergslagsposten.

  Utveckling

  När han studerade vid Brunnsviks folkhögskola, så började han skriva med en allvarligare inriktning. Det är för att han utgår från sitt eget liv, som dikterna ofta handlar om den slitsamma tillvaron i vildmarken. Det finns också en underliggande sorg i texterna. Det kan vara orsaken till att hans verk är så folkligt populära. Eftersom hans dikter är musikaliska, så har många tonsatt dem, och de sjungs ofta och allmänt än idag.. Bland annat är den friska sångerskan Sofia Karlsson en av uttolkarna.

  Dan Andersson medverkade även i pressen med artiklar. Dessutom översatte han utländsk litteratur.

  Olyckan

  Dan Anderssons dödsfall är ett av de mest kända i Sverige. Han förgiftades efter att hotellet där han bodde i Klarakvarteren i Stockholm hade rökt mot vägglöss. Fast känslorna är dubbla kan vi fråga om det var den sensationella olyckan som satte. allmänt fokus på hans diktande. Han ligger begraven i Ludvika.

  Text om PROJEKTET Kända poeter som dikten ingår i

  Till Wikipedia om Dan Andersson

  Salvador diktar Vandra