Om projektet Moderna Klassiker av Poeten Salvador

Förebilderna vägleder i projektet Moderna klassiker

Projektet Moderna klassiker handlar om att leva sig in i och också förstå de populära poeterna Gunnar Ekelöf, Werner Aspenström och Bodil Malmsten. Verserna publiceras under 2021.

Illustration av Projektet Moderna klassiker
Bodil Malmsten en lyrikens hjältinna

 
Studera dikterna i Gunnar Ekelöfs anda

Vrid på dikterna inlevda i Werner Aspenström

Leta bland dikterna som porträtterar Bodil Malmsten

Svenska förebilder i Projektet Moderna klassiker

Gunnar Ekelöf känner många som en av lyrikens stora. Den som vill kan istället luta sig mot Werner Aspenström, för hans böcker strålar ut poetisk kraft. Bodil Malmsten är en senare hjältinna på poesiscenen. Var för sig och tillsammans som förebilder har de gjort avtryck i den svenska litteraturen, och därför står de som ideal för Moderna klassiker. Såsmåningom skrev Poeten Salvador dikter i deras anda.

Orsaken till projektet

Vi söker balans, också inom litteraturens område. Så den som skriver och ger ut måste därför ta in. Eftersom de största poeterna skapar flest idéer och tankar hos läsarna tar vi gärna in deras verk, och projektet vill göra förebilderna aktuella. Poeten Salvador söker således själva essensen i Gunnar Ekelöf, Werner Aspenström och Bodil Malmstens sätt att författa lyriska texter.

Som terapi

Att läsa konstnärligt inspirerade dikter och sedan försöka skriva utifrån upphovet är säkert en övning i inlevelse och empati. Också att imitera utan att kopiera ger tillgång till idealens sätt att uppleva och känna, och utvecklar därför eleven både som poet och människa. Skrivande är populärt, men även om arbetet inte blir till en bok är det i alla fall en viktig terapi. Vi önskar alla att vi har goda terapeuter och väljer gärna tre moderna klassiker som hjälpare i tillvaron.

Dikternas stil

En “färdig” (vi blir aldrig helt färdiga) poet har en egen stil, sättet att skriva är alltså unikt för varje författare. Därför kan vi aldrig kopiera en metod fullt ut, men vi kan åtminstone uppfatta karakteristiska drag. Dikterna bygger inte på intellektuell analys, utan kom istället till efter känslomässig resonans med förebilderna.

Friare diktning

Förr var det vanligt att poeten också rimmade sina dikter. De tre mästarna tillhör en modernare skola och har mer eller mindre gått ifrån det bundna sättet att skriva lyrik. Bodil Malmsten gjorde små undantag eftersom hon rimmade ibland. Stilen på dikterna i projektet är mer inriktade på att visa förebildernas känsloliv än på deras tekniska sätt att skriva

Det finns ännu mer att läsa om poeterna på Wikipedia.

Om Gunnar Ekelöf

Text om Werner Aspenström

Bodil Malmsten presenterad

*
Till Poeten Salvadors diktblogg

Poeten Salvador kämpar med pensel och vässad penna